You are here

De veerkrachtige kapitein

Photo by Craig Cameron on Unsplash

Het mooie aan oplossingsgericht coachen is dat we als coaches vaak zelf ook geïnspireerd worden door onze coachees. Dat komt omdat we focussen op de veerkracht die ze aanwenden om met de moeilijkheden -die het leven sowieso voor ons in petto heeft- om te gaan.

Zo had ik onlangs een coachingsgesprek met een CEO die eerder dit jaar een burn out had opgelopen. Twee maanden was hij uit geweest. Hij had de tijd genomen om lichamelijk te herstellen en diep na te denken over hoe hij de zaken anders zou kunnen aanpakken. 

Hij zei me dat er sinds zijn terugkeer iets fundamenteel anders was. Terwijl hij zich vroeger volledig vereenzelvigde met het bedrijf, zag hij zich nu als een kapitein die slechts tijdelijk met een boot vaart … gewoon omdat alles tijdelijk is in dit leven … en dat hij aan het roer van de organisatie er elke dag opnieuw het beste van wil maken. Hij was gaan inzien dat hij niet de boot was, maar dat die door vele handen bestuurd wordt. Bovendien is het schip ook nog onderhevig aan stroming, getij en wind waar niemand vat op heeft. Terwijl hem dat vroeger mateloos frustreerde, was het nu allemaal ok voor hem. Zo is het nu eenmaal. Hij wist welk verschil hij wilde maken voor zijn organisatie, maar ook dat zijn succes niet zou afhangen van het bereiken van de bestemming, maar van de manier waarop hij dag in dag uit er zich voor zou inzetten.

Ook zin om veerkracht-vergrotende gesprekken te voeren met je coachees of medewerkers (in plaats van probleemgerichte gesprekken te voeren)? Check dan zeker eens ons open aanbod of schrijf je in voor onze basiscursus oplossingsgericht coachen. De eerstvolgende training is van 21 tem 25 januari. De volgende loopt van 8 tot 12 juli 2019.

https://ilfaro.be/nl/basiscursus-oplossingsgericht-coachen